30 Haziran 2008 Pazartesi

Hamburger ve Sandevic Ekmekleri


Gerekli Malzemeler (18 adet):
  • 650 gr un
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 50 gr tereyağı
  • ½ paket maya (21 gr)
  • 400 ml ılık süt
  • 1 büyük yumurta
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 1 tutam tuz
  • susam (hamburger icin)
  1. Un, tuz ve şekeri yoğurma kabında karıştırıyoruz. Yağı kücük kücük kesip una ilave edip parmaklarımızla unla yağı ovalıyoruz. Ortasını havuz gibi acıyoruz
  2. Sütü ılıtıyoruz. Sütün 100 ml'sini kücük bir kaseye alıyoruz, mayayı icinde eritiyoruz ve havuzun icine döküyoruz.
  3. Yumurtayı cırpıp geri kalan sütle havuzun incine döküyoruz. Kenerlardan azar azar un alarak yumuşak, cok yapışık olmayan bir hamur yoğuruyoruz. Un az gelirse bir kac kaşık ilave ediyoruz.
  4. Hamurumuzu unlu tezgahın üzerine alıp 10 dak. prüzsüs olana kadar yoğuruyoruz. Yoğurma kabına alıp, üzerine strec film sarıp 1 saat kabarana kadar, 2 katı olana kadar bekliyoruz.
  5. Hamurumuzu cok unlu olmayan tezgahta elimizle iyice bastırıp 18 eşit parcaya bölüyoruz.
  6. Hamburger icin hamurlarımızı yuvarlıyoruz ve hafifce bastırarak 9 cm'e genişletiyoruz. Sandevic icin yaklaşık 15 cm uzunluğunda oval/sandevic şekli veriyoruz. 2 fırın tepsisine diziyoruz ve üzerlerini plastik poşetle örtüp 45 dak. kabarana kadar, 2 katı olana kadar bekliyoruz.
  7. Fırını 230° C'ye ısıtıyoruz.
  8. 3 yemek kaşığı süt ve tuzu karıştırıyoruz ve ekmeklerimizin üzerine sürüp, hamburger ekmeklerine susam serpip 5 dak. pişiriyoruz. Fırının ayarını 200° C'ye düşürüyoruz ve 8-12 dak. üzerleri hafif kızarana kadar pişiriyoruz.
  9. Telin üzerine alıp üzerini temiz bir mutfak havlusu ile örtüp soğumasını bekliyoruz.
Afiyet olsun...
NOT: Buzlukta 1 ay saklanabilinir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

begümcüğüm ellerine sağlık canım..ekmeklerin çok güzel görünüyor..

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Begüm'cüm, marifetli arkadaşım, nazar değmesin sana, ne güzel hazır almaktansa evde mis gibi yapıyorsun.. Ellerin dert görmesin..