skip to main |
skip to sidebar
Vermicelles
Tam fotorafları yüklerken aklıma geldi: Ben yine tatlı tarifi ekliyorum. Hergün yemek pişirdiğim halde nekadarda az yemek tarifi var sayfamda!! İnsanlar hergün tatlı, kurabiye pişirmiyorki... Ama kesin benim gibi kac milyonlarca kişi bugün yine kendi kendime sorduğum gibi "bugün ne pişirsem acaba?" diye düşünüyordur! Gelecek Tariflerim kesin yemek tarifleri olacak :)
Ama şimdi gelelim bu nefis, tam mevsimi olan vermicelles'lere. Bu tatlıyı Vermicelles (okunuşu: vermisel) ismini vermek büyük ihtimal kestane püresini bu şekilde sıkıp şekil veren İsvicreli bir aşcıdan gelme... vermicelli italyada neapoli bölümünde spaghetti anlamına geliyor. vermicelle italyanın diğer bir bölümünde cok ince olan spaghettilere denir. Fransada ise (ben solucan diğe biliyordum, yanlışmış) tel şehriye anlamına geliyormuş... Aşcımız bu ismi uygun görmüş, bu ismiyle tanınmış, sevilmiş ve böyle kalmış...
Gelelim Tarife:
Tart hamuru:
- 250 gr un
- 1 tutam tuz
- 3 yemek kaşığı şeker
- 125 gr tereyağı kücük parcalara kesilmiş (soğuk, sert)
- 1 yumurta
- 1 paket vanilya şekeri
- ½ limonun kabuğunun rendesi
- 2-3 yemek kaşığı soğuk su
kreması icin:
- 500 ml süt
- ½ vanilya cubuğu (yoksa 1 paket dr. oetker'in gourmet şekerli vanilini kullanın)
- 2 yumurta sarısı
- 110 gr şeker
- 25 gr un
- 25 gr nişasta
Diğer gerekli Malzemeler:
- Baiser (Mereng) şart değil
- yaklaşık 300 gr dondurulmuş Kestanepüresi (kendiniz yapmak isterseniz yapımını anlatabilirim, ben bu sefer hazır dondurulmuşunu kullandım)
- süslemek icin physalis meyvası kullandım
Tart hamuru yapımı:
- Tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp mixerin yoğurma telleriyle ilk önce biraz düşük sonra yüksek devirde 1 dak. cırpıyoruz.
- Ellerimizi soğuk suyla yıkadıkdan sonra kırıntı haline gelen hamuru ellerimizle bastırarak bir top haline getiriyoruz. Strec filme sarıp en az 30 dak. buzdolabında bekletiyoruz.
Krema yapımı:
- Bu arada sütü vanilya cubuğu ile birlikte kısık ateşte ılıtıyoruz ve ocakdan alıyoruz.
- Yumurta sarılarını büyük bir kap'da şekerle birlikte cırpıyoruz. Un ve nişastayı ekleyip cırpmaya devam ediyoruz. En son ılık sütü ekleyip tekrar iyice cırpıyoruz.
- Bu karışımı tekrar tencereye alıp, orta ateşte cırpma teli ile karıştırarak, cırparak iyice koyulaşana kadar pişiriyoruz.
Tart hamuru yapımı:
- Tart hamur kalıblarını yağlıyoruz, fırını 180° C'ye ısıtıyoruz, tart hamurunu buzdolabından cıkarıyoruz.
- Hamuru unlanmış tezgahda 3-5 mm kalınlığında acıyoruz ve kalıbımızdan büyük yuvarlaklar kesiyoruz (Büyük saplı cay bardağı kullandım).
- Hamuru kalıbımıza alıp bastırıyoruz. Catalla hamuru bir kac yerinden deliyoruz.
- Yağlı kağıttan kalıblarımıza sığacak kücük parcalar kesiyoruz ve hamurun üzerine yerleştiriyoruz.
- Yağlı kağıtların üzerini nohut veya kurufasulye'yle dolduruyoruz (Hamur kabarmasın diye) ve 20 dak. pişiriyoruz.
- Fırından cıkardığımız kalıbların icinden nohutları veya kurufasulyeleri ve yağlı kağıtları alıp tekrar yaklaşık 15 dak. hafif kızarana kadar pişiriyoruz.
- Hamurları kalıplarından cıkarıp soğumaya bırakıyoruz.
- ... bekliyoruz ...
- Tart hamurların icine ilk önce baiser /mereng ufalıyoruz (şart değil) ve üzerlerine tart hamurun üstüne kadar kremamızdan dolduruyoruz.
- Krema sıkma aletinin ucuna birsürü (saydım 35 tane ;) delikleri (3mm) olan ucu takıyoruz ve cözülmüş olan kestane püresini icine dolduruyoruz.
- Kestane püresini tartlarımızın üzerine sıkıp bıcak veya makas yardımı ile kesiyoruz ve üzerlerine cırpılmış krema veya benim yaptığım gibi herhangi bir meyva ile süslüyoruz...
ve sonunda afiyet ile yiyiyoruz, hemen yemiyorsak buzdolabında bekletiyoruz :)
14 yorum:
Ne güzel ne sik ne ilginc bir tatli .Cok hosuma gitti...Begümcüm sevgiler
Begüm'cüm nefis bir şeye benziyor, sayende Vermicelles'i öğrendim.. Ellerine sağlık.. Sevgiler..
Ellerine sağlık. Bu müthiş birşey. En kısa zamanda denemeliyim.
Sevgiler
Canan
Vermicelles ne sahane olmus, benim cok sevdigim bir lezzet... Ellerine saglik Begümcüm.
Çok değişik güzel bir tart olmuş... Kestane püresiyle daha da güzelleşmiş... Ellerine sağlık... Sevgiyle...
çok güzel değişik bir tart...
görüntüsü nefis....ellerine sağlık...
Selam Begüm ...
Bu ne kadar hoş görüntülü bir kurabiye, açıkcası tadını çok merak ettim Kestane Şekeri seven biri olarak...Seninde ellerine sağlık meyveyi çok merak ettim açıkcası Türkiye de hiç görmedim yada rast gelmedi.Tuanayıda öpüyorum maşallah baya büyüdü... Ankara dan kocaman sevgilerlee..
Bayb Shower Partisi görüşleriniz için Teşekkürler... Ankarada bu aralar inanılmaz moda oldu...
begüm birsey daha ögrenmiş oldum ellerine saglık eminim tadına güzeldir.
afiyet olsun sevgiler
merhaba.
ukalalik olarak görülmesin ne olur ama bir düzeltme yapmak istiyorum. vermicelles fransizcada tel sehriye'ye denir, solucana ver de terre.
kusura bakmayin lütfen.
fransa'dan sevgiler,
rabis
Çok farklı birşeymiş gerçekten,biraz zahmetli ama güzel görünüyor.Ellerine sağlık,ismi de kendide güzel:)
ben de beklerim,sevgiler..
Ellerinize saglik nefis tatlar bu blogda emeginize saglik sevgiler canim
Rabis: Siz kusura bakmayin. ben isvicrede bir kac yerde fransizcada solucan anlamina geldigini duymustum. Hem gecen sene isvicrenin betty bossi yemek dergisindede bunu okumustum. Betty bossinin internet sayfasinda halan solucan anlamina geldigi yaziyor.
Beni uyardiginiz icin tesekkürler :)
Merhabalar, bende yaptim bunlardan ama buzdolabinda fazla tutunca merengler yumusamisti, her iste bir puf noktasi var iste. sevgiler
Beste: Belkide kremasi sicak gelip eritmis olabilir... Umarim tadini yinede beyenmissinizdir.
sevgilerimle
Yorum Gönder