7 Eylül 2009 Pazartesi

ZOPF (İsvicrenin Örgü Ekmeği)

Burdaki Pazar Kahvaltıların vazgecilmez lezzeti: ZOPF
Gerekli Malzemeler:
  • 500 gr un
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 ½ tatlı kaşığı tuz
  • 60 gr iyice yumuşamış tereyağ
  • 300 ml ılık süt
Üzeri icin:
  • 1 yumurta
  1. Sütü cezveye alıp ısıtıyoruz (parmağımızı yakmayacak)
  2. Un, kuru maya, tuz ve şekeri yoğurma kabında karıştırıyoruz.
  3. Tereyağını kücük kücük parcalar halinde unun üzerine serpiştiriyoruz. Unun ortasını havuz gibi acıyoruz.
  4. Sütü azar azar ortadan döküp, unu azar azar alıp hamurumuzu cok iyi, pürüzsüz olana kadar yoğuruyoruz. Tezgaha alıp tekrar yoğuruyoruz.
  5. Üzerini temiz bir bezle örtüp hamuru 1 saat (iki katı olana kadar) mayalandırıyoruz.
  6. Şimdi sıra Zopf'umuzu şekillendirmeye geldi. İlk olarak hamuru iki eşit parcaya bölüyoruz ve üsteki ilk fotorafdaki gibi ikisinide aynı boyda yaklaşık 40 cm uzunluğunda tezgahımıza yerleştiriyoruz.
  7. Sonra üsteki ikince fotorafdaki gibi ilk önce altdaki parcayı yukarı sonra yukardakini aşaya doğru alıyoruz.
  8. Sonra üsteki ücüncü fotorafdaki gibi ilk önce sağdaki parcayı sola, soldaki parcayı sağya alıyoruz. Örgümüz bitene kadar bunu tekrarlıyoruz. 1. altdakini üste, 2. üstekini alta, 3. sağdakine sola, 4. soldakini sağya... Biten örgümüzu yağlı kağıd serili olan fırın tepsisine alıyoruz.
  9. Yumurtayı cırpıp örgümüzün üzerine 2-3 kere sürüyoruz ve soğuk fırına koyup tekrar yaklaşık 30 dak. mayalandırıyoruz. Örgümüz tekrar kabarıyor.
  10. Fırından cıkarıp fırını 220 ° C'ye ısıtıyoruz ve örgümüzü 35-40 dak. pişiriyoruz.
  11. Örgü ekmeğimizi tel ızgaranın üzerine alıp soğumasını bekliyoruz. Hafif ılık halide cok lezzetli oluyor... üzerine tereyağını sürüp, ekmeğin sıccaklığıyla eriyince... mmmhhh nefisss...
Afiyet olsun...

16 yorum:

İlker Ergin dedi ki...

canım harika görünüyor.hemen denemek için tarifi bekliyorum:)))

müjde dedi ki...

Muhteşem olmuş Begümcüğüm.Ellerine sağlık.Sevgiler...

Begüm dedi ki...

Tesekkür ederim ilkercim. Kesinlikle dene, pisman olmuyacaksin :) yaptiktan sonra haber verirsin, nasil oldu diye, beyendinmi diye...
ama simdidem afiyet olsun :)

Cok tesekkür ederim müjdecim.

sevgilerimle...

ferahin mutfagi dedi ki...

Harika olmus cok guzel gozukuyor yapilacaklar listeme girdi :)) ellerinize saglik sevgiler.

Adsız dedi ki...

çok güzel olmuş mutlaka denemeli

ellerine sağlık
sevgiler

Betül İnce dedi ki...

Çok şık ve lezzetli görünüyor, tarifinizi not ettim. Ellerinize sağlık.

Sevgilerimle.

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Begümcüm ne güzel kızarmış öyle çöreğin, görününtü çok iştah açıcı..
Bu tarifi mutlaka denemeliyim.
Ellerine sağlık:)).
Sevgiler...
aslı

hayat dedi ki...

Ekmek muhteşem görünüyor.Ellerinize sağlık.
Sevgiler...

Tatlı Tuzlu Anılarım dedi ki...

merhaba samimi yorumunuz için teşekkür ederim...dilerim allah tekrar nasib eder ne yapalım hayırlısı tabii...

bu arada zopf ne güzel gözüküyor inanın gözüm kaldı eve gidince çok yorgun olmassam deniycem inşallah
ellerinize sağlık :)

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Paskalya çöreğini anımsattı bana, nefis görünüyor.. Ellerine sağlık Begüm'cüm..

Karen Hanim dedi ki...

Hemen yapmak istiyorum!

Adsız dedi ki...

Bizim evde cok sevilen bir ekmek, sen de cok sahane yapmissin, ellerine saglik canim. Hayirli bayramlar diliyorum.

Betül KAVAL dedi ki...

bemcüğüm nefis gözüküyor ellerine sağlık canım bende mutlaka deniycem.

sevgiler

lalelimutfaklar dedi ki...

cok guzel gorunuyor.ellerine saglik.selamlar

Betül KAVAL dedi ki...

begümcüğüm nereelrdesin yeni tariflerini bekliyorum....

sevgiler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Begüm
Zopf süper görünüyor, ayrıntılı tarif için çok teşekkürler sana, ilk fırsatta yapacağım. Eşim bayılmıştı bu ekmeğe, ben de yapmıştım ama orjinali tutturamamıştım, kendimce değişiklikler yapmıştım güya ancak Orjinaline sadık kalmak gerekiyor.
Bu arada siz de isviçre'desiniz galiba
ah ah masal ülkeme sevgiler...