21 Eylül 2011 Çarşamba

Hellim Peynirli Salata


Gerekli Malzemeler:
Hellim izgarasi icin:
  • 1 paket (250 gr) Hellim Peyniri
  • 3 sap taze sogan
  • 1/4 su bardagi Zeytinyagi
  • 2 yemek kasigi Soya sosu
  • bir tutam tuz, biraz karabiber, pul biber
Salata icin:
  • 1 salatalik
  • 2 domates
  • 1 kirmizi biber
  • 3 sap taze sogan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/4 su bardagi Zeytinyagi
  • 1/2 limonun suyu
  • 1-2 yemek kasigi nar eksisi
  • 1 tutam seker, tuz, pul biber
  1. Hellim peynirini yaklasik 1 cm kalinliginda kesip bir kaseye aliyoruz.
  2. Taze sogani temizleyip yesilliklerinle beraber ince ince kesip, Hellim peynirin üzerine serpiyoruz.
  3. Zeytinyagi, soya sosu, tuz, karabiber ve pulbiberi üzerlerine döküp en az 30 dak. marine ediyoruz.
  4. Bu arada salatasini hazirliyoruz. Salatalik, domates, kirmizi biber ve yesillikleri temizleyip kücük kücük kesip salata kasemize aliyoruz.
  5. Zeytinyagi, limonun suyunu, nar eksisi, seker, tuz ve pul biberi ekleyip güzelcene karistiriyoruz.
  6. Kizgin izgara tavasinda Hellim peynirlerini üzerindeki soganlarla birlikte kizarana kadar kizartiyoruz.
  7. Peynirleri tüm haliyle salatayla birlikte servis yapiyoruz. Yada benim bu sefer yaptigim gibi, peynirleri kesip salatanin üzerine alip servis yapiyoruz.
Afiyet olsun.

9 Eylül 2011 Cuma

Körili Zencefilli Balkabağı Corbası

 Cook mutluyum, cünkü Kabak zamani geldi yine :) Kabakli olan herseyi cok severim. Hele bu corbaya bayiliyorum. Kesinlikle en sevdigim corba. 5 sene önce bir restoranda icmistik bu corbadan. Aklimdan cikmamisti. Ertesi gün evde hemen kendim denedim. Bir kac deneme sonra istedigim Corbaya kavusmustum :) Tarifi vermek bugüne nasip mis :) umarim daha cok kabakli tarifler yayinlayabilirim. Gerekli Malzemeler:
  • 600 gr (soyulmus, kesilmis) Balkabagi
  • 1 sogan
  • 1 dis sarimsak
  • 30 gr tereyag
  • 1 cm zencefil
  • 1.5 tatli kasigi köri
  • yarim cay kasigi kimyon
  • 1 tatli kasigi tuz
  • biraz taze ögütülmüs karabiber
  • 1 tavuk bouillon
  • 1 litre sicak su
  • 150 ml krema
  1. Kabagi kesip kabuklarini soyup kücük kücük kesiyoruz.
  2. Sogani ve sarimsagi yemeklik dogruyoruz ve tencerede önce sogani sonra sarimsagi katip soganlar sefaflasincaya kadar kavuruyoruz.
  3. Kabagi ekleyip üzerine zencefili iri rendeleyip veya kücük kücük kesip katiyoruz. Bunlari yaklasik 5 dak. orta ateste kavuruyoruz.
  4. Köri, kimyon, tuz ve karabiberi ekleyip karistiriyoruz.
  5. Bouillonu sicak suda cözüp geri kalan suyla tencereye ilave ediyoruz.
  6. Corba kaynayana kadar biraz harli ateste sonra kisip kabaklar iyice yumusayana kadar pisiriyoruz.
  7. Ocagin altini kapatip kremayi ekliyoruz ve blenderden geciriyoruz.
Afiyet olsun...

4 Eylül 2011 Pazar

Hamur Kızartması


 Pazar kahvaltilari icin güzel bir tarif. Her pazar olmasada iki ayda bir :-)
Gerekli Malzemeler:
  • 1/2 paket yas maya
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1/2 tatli kasigi seker
  • 1 yemek kasigi cörekotu
  • 3 su bardagi sicak su
  • ~ 5 su bardagi un
  1. Tüm malzemeleri hamur yogurma kabimizda karistiriyoruz (elimizle). Hamur ne cok civik olucak nede normal bir hamur olmus olucak. Kulak memesi kivamindaki hamurdan cok daha civik. Ben tam 5 bardak un ekledim. Fakat unlar farkli oldugundan degisik olabilir...
  2. Hamuru mayalandiriyoruz ve kizgin yagda, yemek kasigimizi yaglayarak hamurdan bir kasik alip kizartiyoruz
  3. ve sicak serviz yapiyoruz...
Afiyet olsun...

1 Eylül 2011 Perşembe

Şekerpare


Uzun bir aradan sonra Begüm yine kendi "yeni" mutfaginda yemekler yapabiliyor :) ve sizlere paylasiyor...
Hepinizin Bayrami kutlu olsun.
Annemin Sekerparesi
Gerekli Malzemeler:
  • 500 gr yumusamis margarin
  • 5 yumurtanin sarisi
  • 2 yemek kasigi yogurt
  • 1 paket kabartmatozu
  • un (500 gr'dan fazla)
  • dolmalik fistik
Serbeti icin:
  • 1 kg seker
  • 5 su bardagi su (sekerin üzerine 3 parmak gecicek)
  1. Önceden serbeti kaynatiyoruz. Sekerpareler pisdikten sonra serbetimizin ilik/soguk olmasi gerekiyor.
  2. Tüm malzemeleri yogurup yumusak bir hamur elde ediyoruz.
  3. Firini 175° C'ye isitiyoruz ve tepsiyi yagliyoruz.
  4. Hamurdan cevizden büyük parcalar yuvarliyoruz ve tepsiye diziyoruz. Üzerlerine fistik batiriyoruz.
  5. Pembelesene kadar pisiriyoruz.
  6. Firindan cikardiktan sonra sicakligi gidene kadar biraz bekliyoruz (yaklasik 15 dak.) ve serbeti üzerine döküyoruz.
  7. Serbeti cekdikten sonra servis yapiyoruz.
Afiyet olsun...
Malesef türk harflerini kullanamiyorum artik. Post yazma bölümünde "Ctrl V" yapmak mümkün degil artik.

19 Ocak 2011 Çarşamba

Muzlu Kek

 Evde kararmış muzlarınız varsa mutlaka bu keki deneyin derim... Gerekli Malzemeler:
  • 400 gr (3 adet) muz (cok olgun/kararmış)
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 4 yumurta
  • 150 gr yumuşamış tereyağ veya margarin
  • 1 su bardağı esmer şeker
  • ½ limonun rendelenmiş kabuğu
  • ¼ tatlı kaşığı zencefil tozu
  • ½ tatlı kaşığı tarcın
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartmatozu
  • 1 tutam tuz
  • 100 gr ceviz
  1. Kalıbımızı hazırlıyoruz (yağlıyoruz veya yağlı kağıd seriyoruz), fırını 170° C'ye ısıtıyoruz.
  2. Muzları soyup catalla eziyoruz ve limon suyuyla karıştırıyoruz.
  3. Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırıyoruz. Yumurta beyazlarını katılaşana kadar cırpıyoruz.
  4. Ayrı bir kapta tereyağı ve şekeri 1 dak cırpıyoruz, yumurta sarılarını ve limon kabuğunu ilave edip 5 dak. daha cırpıyoruz.
  5. Zencefil tozu, tarcın, un, kabartmatozu ve tuzu karıştırıyoruz ve yağlı yumurtalı karışıma ekleyip biraz cırpıyoruz.
  6. Ezilmiş muz ve yumurta beyazını ekleyip hepsini birbirine yediriyoruz.
  7. Kalıbımıza döküp yaklaşık 50-60 dak. pişiriyoruz.
Afiyet olsun...

4 Ocak 2011 Salı

Doldurulmuş Yeni Yıl Hindisi

(Fotoraf akşam cekildiği icin pek güzel cıkmadı)
Öncelikle herkezin yeni yılını kutluyorum. Sağlıklı, mutlu, huzur ve güzelliklerle dolu bir yıl diliyorum.
Yeni yıl menüsünde ilk akla gelen Hindi oluyor. Fakat genelikte yanlış yapıldığı icin kuru oluyor ve o yüzden evlerde pek yapılmıyor. Seneye denemek isteyenler icin, hindinizi nasıl kurutmadan pişireceğinizi ve ici yumuşacık kalması icin önemli püf noktaları:
  • Hindiyi pişirmeye başlamadan en az 2 saat önce buzdolabından cıkartıyoruz ve soğuk su ile temizliyoruz. Kağıd havlularla iyicene kuruluyoruz. Hindiyi pişirmeye başlamadan oda ısısında olmalı.
  • İcini doldururken cok bastıra bastıra yani tıka basa doldurmuyoruz.
  • Hindinin üzerini aluminyum folyo ile kapatıyoruz.
  • Fırını en yüksek derecede (270°) ısıtıyoruz, hindiyi fırına koyarken 180°C'ye getiriyoruz. Yaklaşık 3 saat pişiriyoruz. Kilo başına yaklaşık 45 dak. İlk bir saat fırını acmadan pişiriyoruz. 1 saat sonra hindinin üzerine erittiğimiz yağdan sürüyoruz ve tepsiye akan kendi suyunu kaşıkla alıp hindinin üzerinden gezdiriyoruz. Bu işlemi hindi pişene kadar her 30 dak. da yapıyoruz.
  • son 1 saate hindinin üzerinden aluminyum folyoyu alıyoruz ve fırını 200°C'ye getiriyoruz.
  • Cok önemli olan hindiyi fırından cıkardıktan sonra dinlendirmeye bırakılması. 30 dak. yeterli olucaktır.
Gerekli Malzemeler:
  • 3.5 -4 kg'luk Hindi (temizlenmiş)
  • 1 büyük soğan
  • Arpacık soğan
  • Patates (kücüklerinden ~1 kg)
  • Taze biberiye
  • Taze adacayı
  • 1 büyük diş sarımsak
  • Zeytinyağ
  • 150 gr Tereyağ
  • Deniztuzu, taze cekilmiş karabiber, toz kırmızıbiber
İc pilav icin:
  • 2 su bardağı pirinc
  • 50 gr tereyağ
  • 2 yemek kaşığı cicekyağ
  • 2 soğan
  • 300 gr mantar
  • 300 gr kestane (ben soyulmuş dondurulmus kullandım)
  • 100 gr cam (dolmalık) fıstığı
  • 3 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • ¾ yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarcın
  • ¾ yemek kaşığı yenibahar
  • 1 yemek kaşığı nane
  • ~ ½ demet dereotu
  • ~ ½ demet maydanoz
  • 2 tablet tavuk bouillon
  • 3 su bardağı sıcak su
  1. İc pilav icin pirinci sıcak suda biraz tuz serperek ıslatıyoruz. 30 dak. sonra pirinci süzüp yıkıyoruz. İyice süzülmesini bekliyoruz. Bu arada...
  2. Soğanları yemeklik doğruyoruz, mantarları kağıd havluyla temizleyip dörde kesiyoruz. Büyük varsa aralarında altıya kesiyoruz. Kestaneleride büyüklüğüne göre 2 veya 4 parcaya kesiyoruz. Dereotu ve maydanozu kıyıyoruz. Kuş üzümlerini yıkıyoruz.
  3. Tereyağını Pilav tenceremiz/tavamızda eritiyoruz. Soğanları kavuruyoruz. Ardindan mantarları ekleyip mantarlar kücülene kadar, renkleri dönene kadar kavuruyoruz. Cicekyağı, kestane, pirinc ve dolmalık fıstıkları ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.
  4. Bouillonları bir bardak sıcak suda cözüyoruz.
  5. Tuz, şeker, tarcın, yenibahar, nane, dereotu ve maydanozu ekleyip karıştırıyoruz. Bouillonlu suyu ve 2 bardak suyu ilave edip karıştırıyoruz. Orta ateşte 5 dak., sonra kısık ateşte yaklaşık 10 dak. suyunu cekene kadar pişiriyoruz. Üzerine kağıd havlu serip dinlendiriyoruz.
  6. Fırını en yüksek ısıda, 270°C'ye ısıtıyoruz.
  7. Oda sıcaklığına gelmiş olan hindiyi tepsimize alıyoruz ve arka tarafından pilavı cok fazla sıkıştırmadan dolduruyoruz. Sonra bir büyük soğanı kalınca dilimleyip, hindinin arkasını, pilavın üzerini, soğan dilimi ile kapatıyoruz.
  8. Hindinin bacaklarını yukardan birleştirip bağlıyoruz.
  9. Hindinin üzerine zeytinyağını gezdiriyoruz, deniztuzu, taze cekilmiş karabiber ve toz kırmızıbiber serpiyoruz. Hindinin etrafına arpacık soğanları alıyoruz ve aluminyum folyo ile kapatıp, fırını 180°C'ye getirip yukarda püf noktalarda anlatığım gibi pişiriyoruz.
  10. Hindiyi fırına verdikten sonra Tereyağını eritiyoruz, icine ince kesilmiş sarımsakla adacayını ilave edip bir kac dak. tereyağını yakmadan kokularının gecmesini sağlıyoruz. Hindi bir saat piştikten sonra ve her yarım saate bir hindinin üzerine sürüyoruz.
  11. Hindi pişerken patatesleri cok iyi yıkadıktan sonra tam pişmemiş biraz sert kalıcak şekilde haşlıyoruz. Hindinin pişmesine son bir saat kala patatesleride ekliyoruz ve üzerlerine erittiğimiz adacaylı, sarımsaklı yağdan sürüyoruz ve biberiye ve geri kalan adacayı yapraklarını gezdiriyoruz ve 1 saat 200°C'de pişiriyoruz.
  12. Hindiyi 30 dak. dinlendiriyoruz... kesip servis ediyoruz...
Afiyet olsun...

20 Aralık 2010 Pazartesi

Baharatlı Havuclu Kek

Gerekli Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1½ su bardağı esmer şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı cicekyağı
  • 1 ¾ su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket kabartmatozu
  • 1 tutam tuz
  • 1½ tatlı kaşığı tarcın
  • ½ tatlı kaşığı muskat tozu
  • ½ tatlı kaşığı karanfil tozu
  • ½ tatlı kaşığı zencefil tozu
  • 3 orta boy (~ 250 gr) Havuc
  • ¾ su bardağı ceviz
  • ½ su bardağı kuru üzüm
Not: 1 su bardağı = 200 ml
  1. Havucları temizleyip, kabuklarını kazıyıp rendenin ince tarafıyla rendeliyoruz. Cevizleri iri kalacak şekilde kırıyoruz. Kalıbımızı hazırlayıp fırını 180° C'ye ısıtıyoruz.
  2. Yumurta, şekeri ve vanilyayı rengi acılana/köpürene kadar, yaklaşık 5 dak. cırpıyoruz.
  3. Yağı ekleyip tekrar biraz cırpıyoruz.
  4. Un, nişasta, kabartmatozu, tuz, tarcın, muskat tozu, karanfil tozu ve zencefil tozunu bir kapta karıştırıyoruz ve yumurtaya katıp cırpıyoruz.
  5. Havuc, ceviz ve kuru üzümleri ekleyip kaşıkla karıştırıp kalıbımıza döküyoruz ve yaklaşık 1 saat pişiriyoruz. Kürdan testini (kürdan kuru cıkacak) yapıp fırından cıkarıyoruz.
  6. Soğuduktan sonra üzerine pudraşekeri serpiyoruz.
Afiyet olsun...

23 Kasım 2010 Salı

Zeytinyağlı Pırasa


Gerekli Malzemeler:
  • 1 soğan
  • 2 havuc
  • 3 pırasa (ca. 500 gr)
  • ½ cay bardağı zeytinyağı
  • ½ cay bardağı pirinc
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker, tuz (1.5 tatlı kaşığı)
  1. Pırasaları ve havucları temizleyip, halka halka kesiyoruz, soğanı yemeklik doğruyoruz.
  2. Tencereye önce soğanı, sonra pırasayı, üstünede havucları alıyoruz ve üzerine zeytinyağını gezdiriyoruz.
  3. Orta ateşte, kapağı kapalı olarak, arada sırada tencereyi sallayarak, pırasaların rengi iyicene sararana kadar kavuruyoruz.
  4. Üzerine yıkadığımız pirinci, suyu, sıktığımız limon suyunu, şeker ve tuzu ekleyip kısık ateşte suyunu cekene kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun...

9 Kasım 2010 Salı

Bebek Kurabiyeleri

Bu Kurabiyeler Ela & Durunun Hastane ziyareti icin hazırlandılar...
Dünya tatlısı ikizlere sağlıklı, mutlu, uzun, bol şans dolu bir ömür diliyorum...
Kurabiyelerin tarifi burda.

18 Ekim 2010 Pazartesi

Burdayım...

Merhaba Arkadaşlar
Dün sayfama bir bakayım dedim, online 3 kişiydik :) demekki sayfam unutulmamış :)
son yazım ise taaa mart'tan kalma, hele tarif... tam dün bir sene önce arkadaşın doğumgünü icin yapmıştım...

ne hızlı gecmiş zaman... Bu arada nelermi oldu??

Nisanda internetim kapanmıştı, taşındığımız icin. Kendimi taşınırken biraz fazla yormuşum, erken doğum riski atlattım. Sonra neyseki herşey yine yoluna girdi, yavaş yavaş kendimi pek yormadan bu evimize yerleşmeye calıştım... sonra tatile gittik izmire.
Döndükten tam bir hafta sonra, hic beklenmedik bir anda kıvançımız aceleci davranıp geli verdi aramıza :) 36. haftadaydım daha. Nefes almakta cok zorlanıyordu. Hemen cocuk hastanesine götürdüler... bir ayımız orda gecti... mutlu gün sonunda gelmişti. Büyük bir sevincle oğlumuzu evimize getirebildik. Busefer sadece bir gün sonra zatüreden tuanamı hastaneye yatırmak zorunda kaldık :( yani yine on gün daha hastaneye gidip geldik... Allah beterinden saklasın diyorum... Tüm hastalarada bu arada şifalar diliyorum...
Zor günleri atlattık, toparlandık, tuananın dediği gibi tontiş bile oldu kıvançımız :)

12 Mart 2010 Cuma

Limonlu Mini Muffinler

Gerekli Malzemeler:
  • 100 gr yumuşamış tereyağı
  • 100 gr labne peyniri
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker
  • 1 tutam tuz
  • 1 limon kabuğunun rendesi
  • ½ su bardağı nişasta
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik un
  1. Fırını 180° C'ye ısıtalım, muffin kalıblarına muffin kağıdlarını yerleştirelim. (Ben 24'lük mini muffin kalıbı kullandım. 12'lik normak muffin kalıbındada yapılabilinir.)
  2. Tereyağını biraz cırpıyoruz, labne peynirini ekleyip biraz daha cırpıyoruz.
  3. Yumurta, şeker ve tuzu ilave edip hamurun rengi acılana kadar cırpıyoruz.
  4. Limon kabuğunu ilave edip, unu eleyip karıştırıyoruz.
  5. Karışımı muffin kalıplarımıza paylaştırıyoruz ve yaklaşık 20 dak. pişiriyoruz.
  6. Fırından cıkarınca üzerlerine biraz limonun suyundan damlatıyoruz.
  7. Üzerlerini isteğe göre süslüyoruz. (Ben kremayı katılaşana kadar cırptım, icine biraz hindistan ceviz rendesi karıştırdım ve muffinlerin üzerine sıkdım. Üzerlerinide taze meyve ve hindistan cevizi ile süsledim.
Afiyet olsun...

19 Ocak 2010 Salı

Elmalı Mısır Corbası

Kesinlikle deneğin derim bu corbayı...
-
Gerekli Malzemeler:
  • 2 yemek kaşığı (20 gr) tereyağı
  • 1 soğan
  • 2 elma
  • 1 kutu (280 gr) mısır
  • 1 silme yemek kaşığı curry
  • 1 tavuk bouillon
  • Tuz, karabiber
  • 800 ml su
  • 100 ml krema
  1. Orta boy bir tencerede tereyağını eritip soğanları yemeklik doğruyoruz.
  2. Soğanları tereyağında kavuruyoruz.
  3. Elmaları yıkayıp, soyup, cekirdeklerini cıkarıp kücük kücük kesip soğanlara ekliyoruz.
  4. Mısırı süzüp yıkıyoruz ve elmayla soğana ekliyoruz.
  5. Curry'yi ilave edip karıştırarak biraz daha kavuruyoruz.
  6. Bouillonu sıcak suda cözüp geri kalan su ile tencereye döküyoruz.
  7. Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte yaklaşık 20 dak. pişiriyoruz.
  8. Bu arada kremamızı cok katı olmayacak şekilde biraz mixer ile cırpıyoruz.
  9. Pişen corbamızı blenderden gecirip tuz ve karabiberini ekleyip tekrar cok az kaynatıyoruz. Koyu olduysa biraz su ilave ediyoruz.
  10. Ocağın altını kapatıyoruz. Kremadan biraz süslemek icin ayırıyoruz ve geri kalanını corbaya ekleyip karıştırıyoruz.
  11. Corbayı kaselerimize alıp üzerini kenara ayırdığımız krema ve biraz curry ile süslüyoruz.
Afiyet olsun...

11 Ocak 2010 Pazartesi

Salcalı Sosis

Gerekli Malzemeler:
  • 4 sosis
  • 1 yemek kaşığı domates salcası
  • ½ yemek kaşığı biber salcası
  • ½ - 1 su bardağı su
  • 1 tutam tuz ve kekik
  • sıvıyağ
  1. Zeytinyağını kücük bir tencerede ısıtıyoruz.
  2. Sosisleri halka halka kesip yağda biraz kavuruyoruz.
  3. Salcaları ekleyip karıştırıyoruz.
  4. Su, tuz, ve kekiği ekleyip orta ateşte yaklaşık 15 dak. pişiriyoruz.
Afiyet olsun...

8 Ocak 2010 Cuma

Rösti

Öncelikle herkezin yeni yılını kutluyorum.
2010 hepimiz icin sağlıklı, mutlu, huzurlu ve şanslı gecsin inşallah.-
Benim yeni yılım harika başladı.
Umarım 2010'da hepimizin yüzü herzaman güler.
-
Öncedende bahsettiğim gibi yeni yılı yemek tariflerinle başlamak istiyorum :)
Sizinle paylaşmak istediğim bu patates yemeği yine isvicrelilere ait.
Eşiminde cok sevdiği bu yemeği kesin en az ayda bir akşam sosis veya yumurta eşliğinde yaparım :)
-
Gerekli Malzemeler:
  • yaklaşık 1 kg patates
  • 30 gr kadar tereyağ
  • tuz, karabiber
  1. Patatesleri bir gün önceden haşlıyoruz. Akşam rösti'yi yapıcaksak sabahdanda haşlasak yeterli olur. Patateslerin iyice soğumuş, kurumuş, beklemiş olması gerekiyor.
  2. Patatesleri soyup rendenin iri tarafıyla rendeliyoruz.
  3. Tereyağını teflon tavada eritip rendelenmiş patatesleri, tuz ve karabiber ilave edip orta ateşte ara sıra karıştırarak yaklaşık 20 dak. pişiriyoruz.
  4. 20 dak. sonra patatesleri bastırarak bir yuvarlak parca haline getiriyoruz. Artık hic karıştırmadan tekrar yaklaşık 15-20 dak. altı kızarana kadar bekliyoruz. Tabak yardımıyla röstimizi ceviriyoruz ve tekrar altı kızarana kadar 15-20 dak. pişiriyoruz.

26 Aralık 2009 Cumartesi

Aşure

Muharrem ayınız mubarek olsun.
-
Bugün Muharremin 10, aşure günü. Bende aşuremi pişirdim ve dağıttım.
Tarife burdan bakabilirsiniz.

15 Aralık 2009 Salı

Vermicelles

Tam fotorafları yüklerken aklıma geldi: Ben yine tatlı tarifi ekliyorum. Hergün yemek pişirdiğim halde nekadarda az yemek tarifi var sayfamda!! İnsanlar hergün tatlı, kurabiye pişirmiyorki... Ama kesin benim gibi kac milyonlarca kişi bugün yine kendi kendime sorduğum gibi "bugün ne pişirsem acaba?" diye düşünüyordur! Gelecek Tariflerim kesin yemek tarifleri olacak :) Ama şimdi gelelim bu nefis, tam mevsimi olan vermicelles'lere. Bu tatlıyı Vermicelles (okunuşu: vermisel) ismini vermek büyük ihtimal kestane püresini bu şekilde sıkıp şekil veren İsvicreli bir aşcıdan gelme... vermicelli italyada neapoli bölümünde spaghetti anlamına geliyor. vermicelle italyanın diğer bir bölümünde cok ince olan spaghettilere denir. Fransada ise (ben solucan diğe biliyordum, yanlışmış) tel şehriye anlamına geliyormuş... Aşcımız bu ismi uygun görmüş, bu ismiyle tanınmış, sevilmiş ve böyle kalmış... Gelelim Tarife: Tart hamuru:
  • 250 gr un
  • 1 tutam tuz
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 125 gr tereyağı kücük parcalara kesilmiş (soğuk, sert)
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya şekeri
  • ½ limonun kabuğunun rendesi
  • 2-3 yemek kaşığı soğuk su
kreması icin:
  • 500 ml süt
  • ½ vanilya cubuğu (yoksa 1 paket dr. oetker'in gourmet şekerli vanilini kullanın)
  • 2 yumurta sarısı
  • 110 gr şeker
  • 25 gr un
  • 25 gr nişasta
Diğer gerekli Malzemeler:
  • Baiser (Mereng) şart değil
  • yaklaşık 300 gr dondurulmuş Kestanepüresi (kendiniz yapmak isterseniz yapımını anlatabilirim, ben bu sefer hazır dondurulmuşunu kullandım)
  • süslemek icin physalis meyvası kullandım
Tart hamuru yapımı:
  1. Tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp mixerin yoğurma telleriyle ilk önce biraz düşük sonra yüksek devirde 1 dak. cırpıyoruz.
  2. Ellerimizi soğuk suyla yıkadıkdan sonra kırıntı haline gelen hamuru ellerimizle bastırarak bir top haline getiriyoruz. Strec filme sarıp en az 30 dak. buzdolabında bekletiyoruz.
Krema yapımı:
  1. Bu arada sütü vanilya cubuğu ile birlikte kısık ateşte ılıtıyoruz ve ocakdan alıyoruz.
  2. Yumurta sarılarını büyük bir kap'da şekerle birlikte cırpıyoruz. Un ve nişastayı ekleyip cırpmaya devam ediyoruz. En son ılık sütü ekleyip tekrar iyice cırpıyoruz.
  3. Bu karışımı tekrar tencereye alıp, orta ateşte cırpma teli ile karıştırarak, cırparak iyice koyulaşana kadar pişiriyoruz.
Tart hamuru yapımı:
  1. Tart hamur kalıblarını yağlıyoruz, fırını 180° C'ye ısıtıyoruz, tart hamurunu buzdolabından cıkarıyoruz.
  2. Hamuru unlanmış tezgahda 3-5 mm kalınlığında acıyoruz ve kalıbımızdan büyük yuvarlaklar kesiyoruz (Büyük saplı cay bardağı kullandım).
  3. Hamuru kalıbımıza alıp bastırıyoruz. Catalla hamuru bir kac yerinden deliyoruz.
  4. Yağlı kağıttan kalıblarımıza sığacak kücük parcalar kesiyoruz ve hamurun üzerine yerleştiriyoruz.
  5. Yağlı kağıtların üzerini nohut veya kurufasulye'yle dolduruyoruz (Hamur kabarmasın diye) ve 20 dak. pişiriyoruz.
  6. Fırından cıkardığımız kalıbların icinden nohutları veya kurufasulyeleri ve yağlı kağıtları alıp tekrar yaklaşık 15 dak. hafif kızarana kadar pişiriyoruz.
  7. Hamurları kalıplarından cıkarıp soğumaya bırakıyoruz.
  8. ... bekliyoruz ...
  9. Tart hamurların icine ilk önce baiser /mereng ufalıyoruz (şart değil) ve üzerlerine tart hamurun üstüne kadar kremamızdan dolduruyoruz.
  10. Krema sıkma aletinin ucuna birsürü (saydım 35 tane ;) delikleri (3mm) olan ucu takıyoruz ve cözülmüş olan kestane püresini icine dolduruyoruz.
  11. Kestane püresini tartlarımızın üzerine sıkıp bıcak veya makas yardımı ile kesiyoruz ve üzerlerine cırpılmış krema veya benim yaptığım gibi herhangi bir meyva ile süslüyoruz...
ve sonunda afiyet ile yiyiyoruz, hemen yemiyorsak buzdolabında bekletiyoruz :)

9 Aralık 2009 Çarşamba

Tahinli Kurabiye

Nekadar uzun zaman gecmiş yine yazmayalı... Bu arada ben tekrar istanbula gittim, perdelerimi diktirdim ve sonunda tamamen yeni evimize yerleştik :) bundan sonra inşallah daha sık yazabilirim...
Bu lezzetli kurabiyelerin tarifini yazın türkiyede yazlıkdayken aldığım dr. oetkerin vanilya şekerinin arkasında buldum. Hemen denemişdim ve sonucdan cok memnun kalmışdım.
Gerekli Malzemeler:
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı tahin
  • 200 gr yumuşamış margarin
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 3.5 su bardağı un
Üzeri icin:
  • 1 yumurtanın beyazı
  • dövülmüş ceviz (ben fındık kullandım)
  1. Şeker ve tahini karıştırıyoruz.
  2. Margarin, yumurta sarısı ve vanilya şekerini ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
  3. Unu azar azar döküp hamuru yoğuruyoruz.
  4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapıp önce yumurta beyazına sonra cevize / fındığa batırıyoruz.
  5. Önceden 175° C ısıtılmış fırında 15-20 dak. pişiriyoruz.
Afiyet olsun...

23 Ekim 2009 Cuma

Keşkül

Gerekli Malzemeler:
  • 100 gr Pirinc
  • 100 gr ince cekilmiş kabuksuz badem
  • 1.5 l süt
  • 300 gr tozşeker
Üzerini süslemek icin:
  • Hindistancevizi rendesi
  • Cekilmiş antepfıstığı
  • File badem
  1. Bir gece önceden pirincleri yıkayıp bir kasede üstünü gececek kadar suda bekletiyoruz.
  2. Ertesi gün pirincleri kasedeki suyuyla birlikte blenderden geciriyoruz.
  3. Diğer bir kaseye 1 bardak süt (1.5 l sütten) ve cekilmiş bademleri blenderden geciriyoruz.
  4. Tencereye geri kalan 1.3 l sütü, tozşeker ve blenderden gecirdiğimiz pirinc ve bademi (sularıyla birlikte) alıyoruz ve sürekli karıştırarak, koyu kıvama gelene kadar orta ateşte pişiriyoruz.
  5. Pişdikten sonra mixer ile yaklaşık 3 dak. cırpıyoruz ve kaselere paylaştırıyoruz.
  6. Ilındıktan sonra buzdolabında en az 4 saat bekletiyoruz.
  7. Soğuduktan sonra üzerlerini süslüyoruz.

15 Ekim 2009 Perşembe

sonunda taşındık :)

Yeni evimden herkeze merhaba.
Şükür sonunda taşınmamız bitti ve o yorucu günleri arkamda bırakdım
ve en önemlisi yine bilgisayarıma kavuştum :)
-
En kısa zamanda yeni tariflerimle yine sizin aranızdayım...

7 Eylül 2009 Pazartesi

ZOPF (İsvicrenin Örgü Ekmeği)

Burdaki Pazar Kahvaltıların vazgecilmez lezzeti: ZOPF
Gerekli Malzemeler:
  • 500 gr un
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 ½ tatlı kaşığı tuz
  • 60 gr iyice yumuşamış tereyağ
  • 300 ml ılık süt
Üzeri icin:
  • 1 yumurta
  1. Sütü cezveye alıp ısıtıyoruz (parmağımızı yakmayacak)
  2. Un, kuru maya, tuz ve şekeri yoğurma kabında karıştırıyoruz.
  3. Tereyağını kücük kücük parcalar halinde unun üzerine serpiştiriyoruz. Unun ortasını havuz gibi acıyoruz.
  4. Sütü azar azar ortadan döküp, unu azar azar alıp hamurumuzu cok iyi, pürüzsüz olana kadar yoğuruyoruz. Tezgaha alıp tekrar yoğuruyoruz.
  5. Üzerini temiz bir bezle örtüp hamuru 1 saat (iki katı olana kadar) mayalandırıyoruz.
  6. Şimdi sıra Zopf'umuzu şekillendirmeye geldi. İlk olarak hamuru iki eşit parcaya bölüyoruz ve üsteki ilk fotorafdaki gibi ikisinide aynı boyda yaklaşık 40 cm uzunluğunda tezgahımıza yerleştiriyoruz.
  7. Sonra üsteki ikince fotorafdaki gibi ilk önce altdaki parcayı yukarı sonra yukardakini aşaya doğru alıyoruz.
  8. Sonra üsteki ücüncü fotorafdaki gibi ilk önce sağdaki parcayı sola, soldaki parcayı sağya alıyoruz. Örgümüz bitene kadar bunu tekrarlıyoruz. 1. altdakini üste, 2. üstekini alta, 3. sağdakine sola, 4. soldakini sağya... Biten örgümüzu yağlı kağıd serili olan fırın tepsisine alıyoruz.
  9. Yumurtayı cırpıp örgümüzün üzerine 2-3 kere sürüyoruz ve soğuk fırına koyup tekrar yaklaşık 30 dak. mayalandırıyoruz. Örgümüz tekrar kabarıyor.
  10. Fırından cıkarıp fırını 220 ° C'ye ısıtıyoruz ve örgümüzü 35-40 dak. pişiriyoruz.
  11. Örgü ekmeğimizi tel ızgaranın üzerine alıp soğumasını bekliyoruz. Hafif ılık halide cok lezzetli oluyor... üzerine tereyağını sürüp, ekmeğin sıccaklığıyla eriyince... mmmhhh nefisss...
Afiyet olsun...