21 Haziran 2012 Perşembe

Cikolatalı Kek


Gerekli Malzemeler:

(1 su bardağı = 250 ml)
  • 250 gr yumuşamış Tereyağı
  • 2.5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 4 yumurta
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartmatozu
  • 1 tutam tuz
  • yarım su bardağı kakao
  • yarım su bardağı su
  • 250 gr ekşi krema
cikolatalı ganache icin:
  • 250 ml krema
  • 250 gr bitter cikolata
  1. Fırını 180° C'ye ısıtıyoruz, 26 cm'lik kalıbın altını yağlı kağıd ile kaplıyoruz ve yanlarını yağlıyoruz.
  2. Tereyağı krema gibi olana kadar cırpıyoruz. Toz şeker, vanilya şekerini ilave edip tekrar 2-3 dak. cırpıyoruz.
  3. Yumurtaları teker teker ekleyip 5 dak. cırpıyoruz.
  4. Un, kabartmatozu, tuzu bir kapta karıştırıyoruz ve yumurtalı karışıma ekleyip karıştırıyoruz.
  5. Kakaoyu suyla cözüp hamura yediriyoruz ve ekşi kremayı ilave edip karıştırıyoruz.
  6. Yaklaşık 55 dak. pişiriyoruz.
  7. Keki fırından cıkardıktan sonra ganachı hazırlıyoruz. Önce cikolatayı kücük kücük kesiyoruz. kremayı orta ateşte kaynama noktasına getiriyoruz, hemen ocaktan alıyoruz ve cikolataları icine ekliyoruz. Biraz bekliyoruz, cikolatalar eridikten sonra karıştırıyoruz. Cikolata tamamen karıştıktan sonra hemen karıştırmayı bırakıyoruz. Yoksa ganache tutmayabilir. Biraz katılaşmasını bekliyoruz ve kekin üzerine sürüyoruz. (isteye bağlı ganachı fazla yapıp keki ortadan kesip arasınada sürülebilinir)
Afiyet olsun...

Not: Kek ertesi gün daha lezzetli oluyor.



4 Haziran 2012 Pazartesi

Kremalı Kahveli Kek



Gerekli Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 3/4 su bardağı sıvıyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 corba kaşığı dolusu türk kahvesi
  • 2 corba kaşığı kakao
  • 1 paket kabartmatozu
  • 2 su bardağı un
Kreması icin:
  • 2 su bardağı süt
  • 4 corba kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 corba kaşığı nişasta
  • 1 corba kaşığı pirinc unu
Karameli icin:
  • yarım su bardağı toz şeker
  • 2 corba kaşığı su
Üzeri icin:
  • yaklaşık 200 gr ceviz
  1. Fırını 170° C'ye ısıtıyoruz. Dikdörtgen borcamı yağlıyoruz.
  2. Yumurtaları, şekeri vanilyayla birlikte 5 dak. cırpıyoruz.
  3. Sıvıyağı, sütü ekleyip cırpmaya devam ediyoruz.
  4. Türk kahvesini, kakaoyu, kabarmatozunu ve unu eleyip karıştırıyoruz.
  5. Borcama döküp yaklaşık 35 dak. pişiriyoruz.
  6. Kekin pişmesine yakın tüm malzemeleri tencerede karıştırıp, sürekli cırparak muhallebisini pişiriyoruz. Fırından cıkan kekin üzerine döküyoruz.
  7. Cevizleri iri parcalara kırıyoruz ve kremanın üzerine serpiyoruz.
  8. Karamel icin toz şekeri ve suyu kücük bir tavada / tencerede (orta ateşten biraz fazla) karamel olmasını bekliyoruz. Tüm şeker eridikten sonra, karamel olduğunda cok az (yakmadan) kaynatıp ocaktan alıyoruz ve cevizlerin üzerine döküyoruz.
  9. Soğuduktan sonra servis yapıyoruz.
Afiyet olsun...