19 Ocak 2011 Çarşamba

Muzlu Kek

 Evde kararmış muzlarınız varsa mutlaka bu keki deneyin derim... Gerekli Malzemeler:
  • 400 gr (3 adet) muz (cok olgun/kararmış)
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 4 yumurta
  • 150 gr yumuşamış tereyağ veya margarin
  • 1 su bardağı esmer şeker
  • ½ limonun rendelenmiş kabuğu
  • ¼ tatlı kaşığı zencefil tozu
  • ½ tatlı kaşığı tarcın
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartmatozu
  • 1 tutam tuz
  • 100 gr ceviz
  1. Kalıbımızı hazırlıyoruz (yağlıyoruz veya yağlı kağıd seriyoruz), fırını 170° C'ye ısıtıyoruz.
  2. Muzları soyup catalla eziyoruz ve limon suyuyla karıştırıyoruz.
  3. Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırıyoruz. Yumurta beyazlarını katılaşana kadar cırpıyoruz.
  4. Ayrı bir kapta tereyağı ve şekeri 1 dak cırpıyoruz, yumurta sarılarını ve limon kabuğunu ilave edip 5 dak. daha cırpıyoruz.
  5. Zencefil tozu, tarcın, un, kabartmatozu ve tuzu karıştırıyoruz ve yağlı yumurtalı karışıma ekleyip biraz cırpıyoruz.
  6. Ezilmiş muz ve yumurta beyazını ekleyip hepsini birbirine yediriyoruz.
  7. Kalıbımıza döküp yaklaşık 50-60 dak. pişiriyoruz.
Afiyet olsun...

4 Ocak 2011 Salı

Doldurulmuş Yeni Yıl Hindisi

(Fotoraf akşam cekildiği icin pek güzel cıkmadı)
Öncelikle herkezin yeni yılını kutluyorum. Sağlıklı, mutlu, huzur ve güzelliklerle dolu bir yıl diliyorum.
Yeni yıl menüsünde ilk akla gelen Hindi oluyor. Fakat genelikte yanlış yapıldığı icin kuru oluyor ve o yüzden evlerde pek yapılmıyor. Seneye denemek isteyenler icin, hindinizi nasıl kurutmadan pişireceğinizi ve ici yumuşacık kalması icin önemli püf noktaları:
  • Hindiyi pişirmeye başlamadan en az 2 saat önce buzdolabından cıkartıyoruz ve soğuk su ile temizliyoruz. Kağıd havlularla iyicene kuruluyoruz. Hindiyi pişirmeye başlamadan oda ısısında olmalı.
  • İcini doldururken cok bastıra bastıra yani tıka basa doldurmuyoruz.
  • Hindinin üzerini aluminyum folyo ile kapatıyoruz.
  • Fırını en yüksek derecede (270°) ısıtıyoruz, hindiyi fırına koyarken 180°C'ye getiriyoruz. Yaklaşık 3 saat pişiriyoruz. Kilo başına yaklaşık 45 dak. İlk bir saat fırını acmadan pişiriyoruz. 1 saat sonra hindinin üzerine erittiğimiz yağdan sürüyoruz ve tepsiye akan kendi suyunu kaşıkla alıp hindinin üzerinden gezdiriyoruz. Bu işlemi hindi pişene kadar her 30 dak. da yapıyoruz.
  • son 1 saate hindinin üzerinden aluminyum folyoyu alıyoruz ve fırını 200°C'ye getiriyoruz.
  • Cok önemli olan hindiyi fırından cıkardıktan sonra dinlendirmeye bırakılması. 30 dak. yeterli olucaktır.
Gerekli Malzemeler:
  • 3.5 -4 kg'luk Hindi (temizlenmiş)
  • 1 büyük soğan
  • Arpacık soğan
  • Patates (kücüklerinden ~1 kg)
  • Taze biberiye
  • Taze adacayı
  • 1 büyük diş sarımsak
  • Zeytinyağ
  • 150 gr Tereyağ
  • Deniztuzu, taze cekilmiş karabiber, toz kırmızıbiber
İc pilav icin:
  • 2 su bardağı pirinc
  • 50 gr tereyağ
  • 2 yemek kaşığı cicekyağ
  • 2 soğan
  • 300 gr mantar
  • 300 gr kestane (ben soyulmuş dondurulmus kullandım)
  • 100 gr cam (dolmalık) fıstığı
  • 3 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • ¾ yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarcın
  • ¾ yemek kaşığı yenibahar
  • 1 yemek kaşığı nane
  • ~ ½ demet dereotu
  • ~ ½ demet maydanoz
  • 2 tablet tavuk bouillon
  • 3 su bardağı sıcak su
  1. İc pilav icin pirinci sıcak suda biraz tuz serperek ıslatıyoruz. 30 dak. sonra pirinci süzüp yıkıyoruz. İyice süzülmesini bekliyoruz. Bu arada...
  2. Soğanları yemeklik doğruyoruz, mantarları kağıd havluyla temizleyip dörde kesiyoruz. Büyük varsa aralarında altıya kesiyoruz. Kestaneleride büyüklüğüne göre 2 veya 4 parcaya kesiyoruz. Dereotu ve maydanozu kıyıyoruz. Kuş üzümlerini yıkıyoruz.
  3. Tereyağını Pilav tenceremiz/tavamızda eritiyoruz. Soğanları kavuruyoruz. Ardindan mantarları ekleyip mantarlar kücülene kadar, renkleri dönene kadar kavuruyoruz. Cicekyağı, kestane, pirinc ve dolmalık fıstıkları ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.
  4. Bouillonları bir bardak sıcak suda cözüyoruz.
  5. Tuz, şeker, tarcın, yenibahar, nane, dereotu ve maydanozu ekleyip karıştırıyoruz. Bouillonlu suyu ve 2 bardak suyu ilave edip karıştırıyoruz. Orta ateşte 5 dak., sonra kısık ateşte yaklaşık 10 dak. suyunu cekene kadar pişiriyoruz. Üzerine kağıd havlu serip dinlendiriyoruz.
  6. Fırını en yüksek ısıda, 270°C'ye ısıtıyoruz.
  7. Oda sıcaklığına gelmiş olan hindiyi tepsimize alıyoruz ve arka tarafından pilavı cok fazla sıkıştırmadan dolduruyoruz. Sonra bir büyük soğanı kalınca dilimleyip, hindinin arkasını, pilavın üzerini, soğan dilimi ile kapatıyoruz.
  8. Hindinin bacaklarını yukardan birleştirip bağlıyoruz.
  9. Hindinin üzerine zeytinyağını gezdiriyoruz, deniztuzu, taze cekilmiş karabiber ve toz kırmızıbiber serpiyoruz. Hindinin etrafına arpacık soğanları alıyoruz ve aluminyum folyo ile kapatıp, fırını 180°C'ye getirip yukarda püf noktalarda anlatığım gibi pişiriyoruz.
  10. Hindiyi fırına verdikten sonra Tereyağını eritiyoruz, icine ince kesilmiş sarımsakla adacayını ilave edip bir kac dak. tereyağını yakmadan kokularının gecmesini sağlıyoruz. Hindi bir saat piştikten sonra ve her yarım saate bir hindinin üzerine sürüyoruz.
  11. Hindi pişerken patatesleri cok iyi yıkadıktan sonra tam pişmemiş biraz sert kalıcak şekilde haşlıyoruz. Hindinin pişmesine son bir saat kala patatesleride ekliyoruz ve üzerlerine erittiğimiz adacaylı, sarımsaklı yağdan sürüyoruz ve biberiye ve geri kalan adacayı yapraklarını gezdiriyoruz ve 1 saat 200°C'de pişiriyoruz.
  12. Hindiyi 30 dak. dinlendiriyoruz... kesip servis ediyoruz...
Afiyet olsun...