7 Eylül 2009 Pazartesi

ZOPF (İsvicrenin Örgü Ekmeği)

Burdaki Pazar Kahvaltıların vazgecilmez lezzeti: ZOPF
Gerekli Malzemeler:
  • 500 gr un
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 ½ tatlı kaşığı tuz
  • 60 gr iyice yumuşamış tereyağ
  • 300 ml ılık süt
Üzeri icin:
  • 1 yumurta
  1. Sütü cezveye alıp ısıtıyoruz (parmağımızı yakmayacak)
  2. Un, kuru maya, tuz ve şekeri yoğurma kabında karıştırıyoruz.
  3. Tereyağını kücük kücük parcalar halinde unun üzerine serpiştiriyoruz. Unun ortasını havuz gibi acıyoruz.
  4. Sütü azar azar ortadan döküp, unu azar azar alıp hamurumuzu cok iyi, pürüzsüz olana kadar yoğuruyoruz. Tezgaha alıp tekrar yoğuruyoruz.
  5. Üzerini temiz bir bezle örtüp hamuru 1 saat (iki katı olana kadar) mayalandırıyoruz.
  6. Şimdi sıra Zopf'umuzu şekillendirmeye geldi. İlk olarak hamuru iki eşit parcaya bölüyoruz ve üsteki ilk fotorafdaki gibi ikisinide aynı boyda yaklaşık 40 cm uzunluğunda tezgahımıza yerleştiriyoruz.
  7. Sonra üsteki ikince fotorafdaki gibi ilk önce altdaki parcayı yukarı sonra yukardakini aşaya doğru alıyoruz.
  8. Sonra üsteki ücüncü fotorafdaki gibi ilk önce sağdaki parcayı sola, soldaki parcayı sağya alıyoruz. Örgümüz bitene kadar bunu tekrarlıyoruz. 1. altdakini üste, 2. üstekini alta, 3. sağdakine sola, 4. soldakini sağya... Biten örgümüzu yağlı kağıd serili olan fırın tepsisine alıyoruz.
  9. Yumurtayı cırpıp örgümüzün üzerine 2-3 kere sürüyoruz ve soğuk fırına koyup tekrar yaklaşık 30 dak. mayalandırıyoruz. Örgümüz tekrar kabarıyor.
  10. Fırından cıkarıp fırını 220 ° C'ye ısıtıyoruz ve örgümüzü 35-40 dak. pişiriyoruz.
  11. Örgü ekmeğimizi tel ızgaranın üzerine alıp soğumasını bekliyoruz. Hafif ılık halide cok lezzetli oluyor... üzerine tereyağını sürüp, ekmeğin sıccaklığıyla eriyince... mmmhhh nefisss...
Afiyet olsun...

3 Eylül 2009 Perşembe

Muhallebili Fındık Tatlısı

Gecen Hafta iftara doğru canım öyle tatlı cekti ki... Şöyle şerbetli, nefis bir kalburabastı hic de fena olmazdı. Fakat onu yapması gözümde büyüdü de büyüdü. Tamam ozaman ben en iyisi cobuk olacak bir sütlü tatlı yapayım dedim. Muhallebiyi pişiriyordum, fakat aklım halen kalburabastıdaydı :) tam o zaman aklıma bu fikir geldi: Muhallebinin altında fındıklı, şerbetli bir tatlı... denemeye değer. Gercektende değdi :) gelelim Tatlımın tarifine: Kek icin:
  • 3 yumurta
  • 1 tutam tuz
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik ince cekilmiş fındık
  • 3 silme yemek kaşığı un
Şerbeti icin:
  • 2.5 su bardağı su
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
Muhallebisi icin:
  • ½ litre süt
  • ½ su bardağı şeker
  • ½ cay bardağı nişasta
  • ½ cay bardağı un
  • 1 paket vanilya
Şerbeti icin:
  1. Su, şeker ve limon suyunu kaynatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Keki icin:
  1. Kalıbımızı (30x24cm) yağlıyoruz veya yağlı kağıd seriyoruz. Fırını 200° C'ye ısıtıyoruz.
  2. Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırıyoruz. Yumurta beyazlarını bir tutam tuzla katılaşana kadar cırpıyoruz.
  3. Yumurta sarılarını ve şekeri rengi acılana kadar cırpıyoruz. Un ve ince kıyılmış fındıktozunu ilave edip tekrar cırpıyoruz.
  4. Yumurta beyazını hamura dikkatlice yediriyoruz, kalıbımıza döküyoruz ve yaklaşık 30 dak. pişiriyoruz.
  5. Fırından cıkardıktan sonra üzerine şerbeti döküyoruz.
Muhallebisi icin:
  1. Süt, şeker, nişasta, un ve vanilya şekerini koyulaşana kadar pişiriyoruz.
  2. İlk sıcaklığı gittikten sonra tatlımızın üzerine döküyoruz ve bir kac saat buzdolabında bekletiyoruz.
Servis yapmadan üzerine tarcın ve iri cekilmiş fındık serpiyoruz. Afiyet olsun...
TATLIYA TUANA BILE DAYANAMADI :)