23 Ocak 2009 Cuma

Uyuyan Bebekli 1 Yaş Pastası & Kurabiyeleri

Arkadaşlarımızın biricik kızları Mina gecen hafta 1 yaşına girdi.
Pastayı benim yapmamı istemeleri beni cok sevindirdi.
Onlar kadar bende heycanlandım. İlk doğumgünü cok özel oluyor,
o yüzden pastasının cok güzel olmasını istedim.
Elimden geleni yaptım. Umarım arkadaşlarımın hayalindeki pastaya yakın olmuştur...
Herkez tarafından cok beğenildi, buda beni tabiki cok mutlu etti :)
-
Minaya ailesiyle birlikte sağlıklı, mutlu, uzun, huzurlu nice yıllar diliyorum.
Birde pastaya uygun bu kurabiyeleri yaptım.

20 Ocak 2009 Salı

Aşure


Aşure gününde yaptığım Aşuremin tarifini anca şimdi sizlerle paylaşabiliyorum...
Gerekli Malzemeler:
  • 2 su bardağı aşurelik buğday (ben bu sefer Migrosun (isvicredeki) EBLY'sini kullandım)
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 15 su bardağı su (Ebly'e az geldi, cok koyu oldu, iki tencereyede 5er bardak su ekledim)
  • 1 su bardağı süt
  • 4 corba kaşığı pirinc
  • 4.5 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağı kücük kücük doğranmış kuru kayısı
  • 1 su bardağı kücük kücük doğranmış kuru incir
  • 2 adet kücük kücük doğranmış Elma
  • 1 portakalın kücük kücük doğranmış kabuğu
  • 5 - 10 adet karanfil, 1 cubuk tarcını +1 su bardağı su

üzerini süslemek icin:
  • Tarcın
  • İri cekilmiş ceviz ici
  • İnce cekilmiş antep fıstığı
  • Kavrulmuş dolma fıstığı
  • Kuş üzümü
  • Nar taneleri
Cok büyük tencerem olmadığından dolayı iki tencerede pişirdim aşureyi.
  1. Bir gece önceden buğdayı (Ebly'de buna gerek yok) iyice temiz suyu akana kadar yıkıyoruz. İki tencereyede birer bardak buğdayı ve üzerine epey gececek şekilde su ekleyip bir taşım kaynatıyoruz.
  2. Kuru fasulye, nohut ve kuru üzümü yıkayıp ayrı kaplarda ıslatıyoruz.
  3. Ertesi gün buğdayı süzüyoruz ve tekrar aynı tencerelerine alıyoruz. Ebly ile yapıcaksak, önceden hic bir işleme gerek yok. Ebly'i yıkıyoruz ve her tencereye bir bardak Ebly'i koyuyoruz. Her iki tencereye 7½ (Ebly'e 12½) su bardağı su ve ½ su bardağı sütü ekleyip kaynatıyoruz.
  4. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı tencerelerde haşlıyoruz.
  5. Pirinci yıkayıp süzüyoruz ve buğdaya ilave ediyoruz. Buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişiriyoruz. (Normal buğdayın pişmesi bir kac saat sürüyor, Ebly ise 30-45 dak.)
  6. Bu arada pişmiş olan nohutun kabuklarını soyuyoruz. Kabukları kalkmış olan fasulyelerin kabuklarınıda soyuyoruz. Kuru kayısı, kuru incir, elma ve portakal kabuğunu kücük kücük doğruyoruz. Kuru üzümü süzüyoruz.
  7. Karanfilleri ve cubuk tarcını bir su bardağı su ile kaynatıyoruz. Karanfilleri, tarcını cıkarıp suyun yarısını bir tencereye, diğer yarısını diğer tencereye ekliyoruz.
  8. Buğdaylar yumuşadıktan sonra, suyu koyulmaya başlayınca, her iki tencereye tozşeker, kuru fasulye ve nohutu yarıya bölüp ekleyip karıştırıyoruz. Ardından portakal kabuğunu, elma, kuru kayısı ve kuru üzümü ekleyip karıştırıyoruz. Orta ateşte bir kac taşım kaynatıyoruz.
  9. Kücük kücük doğradığımız kuru incirleri bir süzgece alıp ovalayarak biraz yıkıyoruz. Böylece incirin icinde olan kücük siyah cekirdeklerin yarısı cıkıyor. Sonra her iki tencereye paylaştırıp karıştırıyoruz ve tekrar orta ateşte biraz kaynatıyoruz. Koyu olursa, 1-3 bardak su ekleyerek kıvama gelene kadar kaynatıyoruz.
  10. Aşureyi ocaktan almadan severseniz 1 corba kaşığı gül suyunu ilave edip karıştırıyoruz. Daha sıcakken kaselere paylaştırıyoruz.
  11. Narı soyup tanelerini cıkartıyoruz, cevizi iri kalacak şekilde dövüyoruz.
  12. Aşureler soğuduktan sonra üzerlerine tarcın, ceviz, antep fıstığı, dolma fıstığı, kuş üzümü ve nar serpiştiriyoruz.
Afiyet olsun...

8 Ocak 2009 Perşembe

Tarcınlı Yıldızlar

Bu kurabiyeler bizim burda evlerde Noel zamanı yapılıyor ve dükkanlarda sırf ozaman satılıyor. Biraz yapımı el oyalasada, tatları nefissss.... Gerekli Malzemeler:
  • 3 yumurta beyazı
  • 1 tutam tuz
  • 250 gr pudraşekeri
  • 1 ½ yemek kaşığı tarcın
  • ½ yemek kaşığı limon suyu
  • 350 gr ince cekilmiş badem
  1. Yumurta beyazını bir tutam tuzla cok katı olana kadar mixerle cırpıyoruz.
  2. Pudraşekerini ilave edip yumurtanın beyazına yediriyoruz. Bu karışımdan sonradan üzerlerine sürmek icin ½ su bardağı (100ml) kenara ayırıyoruz.
  3. Tarcın, limon suyu ve cekilmiş bademi ekleyip iyicene puraşekerli yumurta beyazına yediriyoruz.
  4. Hamuru iki strec film arasında 7 mm kalınlığında acıyoruz. Yıldız kalıbı ile kesip yağlı kağıd serili tepsiye diziyoruz.
  5. Üzerlerine kenara ayırdığımız yumurta beyazını sürüyoruz. Bir cay kaşığı ortalarına koyup, bir kürdan ile yaydırıyoruz ve 6 saat oda sıcaklığında kurutuyoruz.
  6. Fırını 250° C'ye ısıtıyoruz ve yıldızlarımızı 5 dak. pişiriyoruz.
Afiyet olsun...