30 Ekim 2008 Perşembe

Otlu Rulolar




Bu Otlu Ruloları hepimiz cok seviyoruz. Hele daha sıcakken nefisssler.
Benim kullandıklarım isvicre peynirleri. Siz istediğiniz başka sert peynir ceşidi kullanabilirsiniz. Biraz tadında farklılık olur ama (ben nerdeyse her peyniri sevdiğim icin) kesin yinede lezzetli olurlar :). Başka peynir dedim, cünkü türkiyede bizim isvicre peynirleri nekadar pahlı olduklarını bildiğm icin... İstanbulda, Migros veya Namlıda 200 gr Emmentaler 42 YTL!! O paraya sadece 200 gramcık :) Bizim burda o paraya 1 kilonun üzerinde alabilirsiniz... gelelim Tarife...
-

Gerekli Malzemeler:
  • 1 büyük (25x42 cm'lik) Milföy hamuru
  • 2 demet maydanoz
  • 1 demet fesleğen
  • 1 demet frenk soğanı
  • 2 yumurta
  • 100 gr ince rendelenmiş Gruyère peyniri
  • 100 gr ince rendelenmiş Emmentaler peyniri
  • taze cekilmiş karabiber
  • 1 yumurta sarısı
  • susam
  1. Maydanoz, fesleğen ve frenk soğanı temizleyip kücük kücük kıyıyoruz.
  2. Yumurtaları derin bir kasede cırpıp rendelenmiş peynirleri, otları ve taze cekilmiş karabiberi ekleyip iyice karıştırıyoruz.
  3. Fırını 220° C'ye ısıtıyoruz.
  4. Karışımı milföy hamurun üzerine sürüp uzunlamasına sarıyoruz.
  5. Yumurta sarısını üzerine sürüp susam serpiyoruz ve yaklaşık 1 cm kalınlığında kesip yağlı kağıd serili fırın tepsisine diziyoruz ve yaklaşık 20 dak. pişiriyoruz.
Afiyet olsun...

27 Ekim 2008 Pazartesi

Cikolatalı Doğumgünü Kurabiyeleri

Bu Kurabiyeleri Aleynanın onuncu doğumgünü icin hazırladım.
Aleynaya ailesiyle ve tüm sevdikleriyle beraber nice sağlıklı, mutlu, huzurlu yıllar diliyorum.
---
Sevgili Ayşenin bu ayki düzenlediği "Şeker Hamuru YE" etkinliğine bu kurabiyelerimle katılmak istdedim...
Gerekli Malzemeler:
  • 200 gr yumuşamış tereyağı
  • 200 gr şeker
  • 1 yumurta
  • 350 gr un
  • 50 gr kakao
  • bal
  • şeker hamuru
  • yenilebilir boncuk
  1. Yağı ve şekeri krema kıvamına gelene kadar cırpıyoruz. (Cok köpürene kadar cırpmıyoruz, yoksa pişince cok yayılıyorlar.)
  2. Yumurtayı cırpıp kremaya ekleyip karıştırıyoruz.
  3. Un ve kakaoyu eleyip iyice cırpıyoruz. Hamuru elimizle bastırarak top haline getirip strec filme sarıyoruz ve buzdolabında 1 saat bekletiyoruz.
  4. Tezgahı unlayıp hamuru 5 mm kalınlığında acıyoruz, istediğimiz kalıp ile kesiyoruz ve yağlı kağıtlı fırın tepsisine diziyoruz. 30 dak. serin bir yerde bekletiyoruz.
  5. Fırını 180° C'ye ısıtıyoruz.
  6. Yaklaşık 10 dak. pişiriyoruz. (Ben tam 10 dak. pişirdim.)
  7. Soğuduktan sonra kurabiyelerin üzerine cok ince bal sürüp şeker hamuru ve boncuklarla süslüyoruz.
Afiyet olsun...

23 Ekim 2008 Perşembe

Yeni sayfamla herkeze merhaba ve Uluslararası arkadaşlık ödülü

Coook mutluyum, cünkü yeni sayfam benim cok hoşuma gitti :)
Bengi'ye cok cok teşekkür ederim. Cok yoğun olduğu halde beni kırmadı ve bu güzellikleri yarattı.
Ellerine, emeğine sağlık Bengi'cim.
---
Şimdiden söylemeden edemedim :) bir kac ay sonra bu bannerimle,
tabiki bir isim değişikliğiyle süpriz bir internet sayfam daha olucak inşallah...
Umarım "Begüm Mutfakta"nın yeni hali sizin de hoşunuza gitmişdir.
Gelelim uluslararası arkadaşlık ödülüne....
Sevgili Nurgül (İremle mekanlar), Seray (Lâti Lokum), Pelin
(Pelinin Pastanesi) ve Senem (Kızılcık Şurubu) benide bu güzel ödüle
layik görmüşler. Onlara cok tesekkür ediyorum.
Bende Nurgül, Seray, Pelin, Senem ve tüm blog arkadaşlarıma
bu ödülü vermek isterim tabiki...
Arkadaşlarımın coğunda var bu ödül bloglarında.
Bende o yüzden daha olmayanlara yollayım dedim...
Sevgili Hande (Sarı Mutfak), Didem (Pastacı Rapunsel),
Duygu (Mutfağım ve Ben) ve Yeşim (Yeşimli Tarifler) size bu güzel ödülü yolluyorum :)

20 Ekim 2008 Pazartesi

Ayak Kurabiyeleri

"Canım, yeni işin hayırlı uğurlu olsun. Allah bol kazanclar versin inşallah..."
Arkadaşımın Güzellik Salonunun acılışı icin yapmıştım bu kurabiyeleri.
Tarif herzamanki gibi vanilyalı kurabiyeler :)
...

16 Ekim 2008 Perşembe

Kuru Kayısılı Kurabiyeler

Bu kurabiyeleri Bayramda yapmışdım. Evdeki kesik olan kuru kayısıları, cranberryleri (türkcede bu bitkinin ismi yokmuş, araştırırken bu sayfada okudum. Kızılcığa benziyor ama değil. Bahsettiğim sayfada bakabilirsiniz.) ve acık olan kremayı değerlendireyim dedim ve ortaya bu kurabiyeler cıktı. Tadı ve görüntüsü cok hoşuma gitti. Kesinlikle tekrar yapıcağım bir tarif.

Gerekli Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 200 gr yumuşamış margarin
  • 1 su bardağı pudraşekeri
  • 1 cay bardağı krema
  • ½ portakalın rendelenmiş kabuğu
  • 4 su bardağı + bir kac yemek kaşığı un
  • 1 paket kabartmatozu
  • 1 su bardağı kesilmiş kuru kayısı

Üzeri icin:

  • 2 yumurta akı
  • ince cekilmiş fıstık
  • kurutulmuş, kesilmiş cranberry
  1. Yumurtaları mixerle rengi acılana kadar cırpıyoruz.
  2. Margarini ilave edip bir kac dak. daha cırpıp, pudraşekerini ilave ediyoruz ve krema haline gelene kadar cırpmaya devam ediyoruz.
  3. Kremayı ekleyip cok az daha cırpıyoruz.
  4. Portakalın kabuğunu rendeleyip ilave ediyoruz ve azar azar un ve kabartmatozunu ekleyip yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Son olarak kuru kayısıları ilave edip tekrar yoğuruyoruz.
  5. Fırını 180° C'ye ısıtıyoruz.
  6. Ceviz büyüklüğünden biraz kücük toplar yapıp üzerlerini yumurta akına sonra fıstığa batırıyoruz. Üzerlerine cranberrylerden batırıyoruz ve 2 tepsiye yeterince aralık bırakıp (pişerken kabarıyorlar) diziyoruz ve 2 tepsiyide teker teker yaklaşık 15-20 dak. pişiriyoruz.

Afiyet olsun...

14 Ekim 2008 Salı

Kalpli Doğumgünü Pastası

İyiki doğdun Ecem...
Ecem'ciğim, doğumgünün kutlu olsun canım.
Sana ailenle ve tüm sevdiklerinle birlikte
nice mutlu, sağlıklı, uzun, bol şanslı yıllar diliyorum.
(Pastasının ici annesinden, dışı Begüm teyzesinden :))

7 Ekim 2008 Salı

Damla Cikolatalı Kurabiyeler

Gerekli Malzemeler:
  • 200 gr yumuşamış tereyağı
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı pudraşekeri
  • 3½ su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartmatozu
  • 3 corba kaşığı kakao
  • 1 cay bardağı damla cikolata
Üzeri icin:
  • 2 yumurtanın akı
  • ince cekilmiş fıstık
  1. Yumuşamış tereyağı, yumurta sarıları ve pudraşekerini krema kıvamına gelene kadar cırpıyoruz.
  2. Un, vanilya, kabartmatozu ve kakaoyu birarada karıştırıyoruz ve yağlı karışıma ilave edip iyice yoğuruyoruz.
  3. Damla cikolatalarını ilave edip tekrar yoğuruyoruz.
  4. Fırını 180° C'ye ısıtıyoruz.
  5. Ceviz büyüklüğünden biraz kücük toplar yapıp yumurta akına sonra fıstığa buluyoruz, 2 tepsiye yeterince aralık bırakıp (pişerken kabarıyorlar) diziyoruz ve 2 tepsiyide teker teker yaklaşık 20 dak. pişiriyoruz.
Afiyet olsun...

2 Ekim 2008 Perşembe

Muhallebili Kadayıf

Gerekli Malzemeler:
  • 500 gr taze kadayıf (Bizim burda tazesi vakumlu olarak satılıyor)
  • 12 yemek kaşığı tozşeker
  • 9 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 su bardağı iri cekilmiş ceviz
Muhallebisi icin: (Krema haric, Kazandibi icinde aynı malzemeleri kullanıyorum.)
  • 1½ litre süt
  • 1½ su bardağı tozşeker
  • 90 gr (~6 yemek kaşığı) pirinc unu
  • 50 gr (~3 yemek kaşığı) nişasta
  • 1 paket krema
  1. Paketi acıp kadayıfı 5 dak. havalandırıp, birbirinden cözüyoruz ve makas yardımıyla kücük kücük kesiyoruz.
  2. Bir tencerede 500 gr. kadayıf zor kavruluyor diye, iki tencerede malzemeleri ikiye bölüp yapıyorum.
  3. Her iki tencereye 6'şer kaşık şekeri koyup erimesini, karamel olmasını bekliyoruz.
  4. 250'şer gr kadayıf ve 4½ yemek kaşığı tereyağı ekleyip kadayıf altın sarısı olana kadar kavuruyoruz.
  5. Cevizleri ilave edip karıştırıyoruz.
  6. Tencerenin birini fırın tepsisine boşaltıp yayıyoruz.
  7. Muhallebisi icin süt, şeker, pirinc unu ve nişastayı devamlı karıştırarak pişiriyoruz ve soğumasını bekliyoruz.
  8. Kremayı katılaşıncaya kadar mixerle cırpıyoruz ve soğumuş olan muhallebiye yediriyoruz.
  9. Muhallebiyi tepsiye, kadayıfların üzerine döküp yayıyoruz ve geri kalan kadayıfla kaplıyoruz.
  10. Bir gece buzdolabında bekletiyoruz.
Afiyet olsun...